ΤΣΜΕΔΕ: Η κατεδάφιση ενός υγιούς Ταμείου

 

Ή πως Κυβερνώντες και Τροїκανοί θα πληρώσουν τον «Κουρέα» από τις τσέπες των ασφαλισμένων. 

Την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη του 2011 πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, η παντεχνική απεργία που εξήγγειλαν όλοι οι φορείς των μηχανικών για το Ταμείο τους, το ΤΣΜΕΔΕ .

Το ΤΕΕ , η ΕΜΔΥΔΑΣ , το ΣΜΤ , ο ΣΑΤΕ , η ΠΕΔΜΕΔΕ ,έδωσαν όλοι το αγωνιστικό παρόν και μάλιστα – πράγμα καθόλου αυτονόητο – αντιπροσωπεία τους κατάφερε να γίνει δεκτή από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τον κο Κουτρουμάνη.

Ποια ήταν τα αιτήματα :

1ον ) Εξαίρεση από την συμφωνία για το «κούρεμα», των ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία , η οποία για το ΤΣΜΕΔΕ αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου 1,4 δις ευρώ.

-Η απάντηση του Υπουργού ήταν σκληρή και κατηγορηματική : « Δεν θα εξαιρεθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων από τη συμφωνία για το κούρεμα των ομολόγων »

2ον ) Αποπληρωμή της οφειλής του Δημοσίου προς το ΤΣΜΕΔΕ (ξεπερνά το μισό δις ευρώ), που προκύπτει από την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και είναι η μοναδική συνεισφορά του κράτους προς το Ταμείο , στα 75 χρόνια της λειτουργίας του.

-Η απάντηση του Υπουργού ήταν εξ ίσου σαφής : «Ξεχάστε τα».

3ον) Ακύρωση των προβλέψεων του Νόμου 3986/11 (μεσοπρόθεσμο) για τις βάρβαρες αυξήσεις εισφορών που πλήττουν νέους (κυρίως αυτούς..) και παλαιούς ασφαλισμένους. Εδώ εξηγήθηκε στον Υπουργό η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Μηχανικοί με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας , υποαπασχόλησης και ελαστικοποίησης των εργασιακών τους σχέσεων (μπλοκάκι). Του επισημάνθηκε και ο αυτονόητος κίνδυνος μεγάλων εισφοροδιαφυγών, από την αντικειμενική αδυναμία να καταβληθούν οι παράλογες αυξήσεις.

-Η απάντηση του Υπουργού εδώ, άγγιξε τα όρια του εμπαιγμού αφού δήλωσε ότι οι επιβαρύνσεις στις εισφορές έγιναν …για το καλό μας(!), γιατί «έτσι θα αυξηθούν οι συντάξεις» .

Τι συνέβη λοιπόν με το ΤΣΜΕΔΕ :

Το «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη του ΄11 (όπου απλόχερα μας «χάρισαν» ολόκληρα 100δις!) απειλεί με κατεδάφιση ολόκληρο το ασφαλιστικό οικοδόμημα της Ελλάδας. Έτσι απλά. Λογαριάζεται ότι από το σύνολο των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, κάπου 24 δις θα εξαχνωθούν, τουλάχιστον κατά το ήμισυ και μην τα είδατε , «παν και τούρκεψαν τα λεφτά».

Για το ΤΣΜΕΔΕ ειδικότερα υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα, πάνω από 3δις , που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τον ισχυρώς αμφισβητούμενης συνταγματικότητας νόμο 2469/97. Τα χρήματα αυτά , με κυβερνητική πολιτική ευθύνη, έχουν μετατραπεί από την Τράπεζα σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, που μετά το «κούρεμα» χάνουν αυτόματα το 50% της αξίας τους .

Το «πλιάτσικο» σε βάρος του Ταμείου όμως δεν σταματάει εδώ.

Η εμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής , τα αντίστοιχα χρηματιστηριακά παιχνίδια και η υπαγωγή της Τράπεζας σε διαδικασία «κουρέματος» προοιωνίζει νέες απώλειες , ενώ και τα οφειλόμενα 550εκ.ευρώ από εισφορές του Δημοσίου προς το Ταμείο ανήκουν οριστικά στο «ξεχάστε τα» του κ.Κουτρουμάνη.

Όλες αυτές τις απώλειες, Κυβέρνηση και Τρόικα επιχειρούν να αντισταθμίσουν με υπέρμετρες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά για τους κατ ευφημισμόν αποκαλούμενους «ελεύθερους επαγγελματίες». Δηλονότι τους μισθωτούς με μπλοκάκι, τους μερικά απασχολούμενους, τους «αιτησιογράφους των ημιυπαίθριων» κλπ. Τα εισφοροδοτικά χαράτσια ξεκινούν από αυξήσεις 15-25% (για τους προ του ΄93 «παλαιούς») και προοπτικά υπερβαίνουν το 90% με την υποχρεωτική ανά τριετία αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας.

Όλες αυτές οι ρυθμίσεις προβλέπονται στο σωτήριο «μεσοπρόθεσμο», που ψηφίστηκε το καλοκαίρι (εν μέσω χημικού πολέμου) από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων.

Αν αγαθή τη πίστει δεν υιοθετήσουμε την εκδοχή της σκοπούμενης και προαποφασισμένης υφαρπαγής των χρημάτων του Ταμείου, τότε βρισκόμαστε μπροστά στον απόλυτο παραλογισμό: Να συντρίβονται δηλαδή οι ασφαλισμένοι ενός ταμείου με βέλτιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και χωρίς το παραμικρό (προ των αφαιμάξεων..) ταμειακό πρόβλημα. Ακόμα και τα «δίσεκτα» χρόνια 2010 και 2011 εν μέσω κρίσης , το ΤΣΜΕΔΕ παρουσίασε ετήσιο πλεόνασμα της τάξης των 200 εκ. ευρώ περίπου.

Το αυτονόητο αποτέλεσμα ότι οι εξωπραγματικές εισφορές που αγγίζουν και τα 650 € το μήνα (ενώ πλέον δεν εκπίπτουν και φορολογικά), θα οδηγήσουν σε αδυναμία πληρωμών και πέρασμα στην ανεργία χιλιάδων συναδέλφων, δεν περνάει καν από το μυαλό των «αρμοδίων» του ΥΠΕΚΑ. Εξ άλλου η έννοια «ανεργία μηχανικού» γι΄ αυτούς δεν υπάρχει. Περιττεύει λοιπόν η ίδρυση κάποιου ταμείου ανεργίας μηχανικών, αφού αυτά τα κορόιδα θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις εισφορές τους στο ΤΣΜΕΔΕ βρέξει – χιονίσει, απλά και μόνο για να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα και στο μέλλον.

Δεν χρειάζεται πτυχίο οικονομολόγου για να αντιληφθεί κάποιος ότι ο φαύλος κύκλος των συνεχών εισπρακτικών μέτρων που εκτοξεύουν την ύφεση και την ανεργία, θα έχει άμεση επίπτωση και στο ασφαλιστικό σύστημα . Ωστόσο , μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη στο ΥΠΕΚΑ (υπό τον «συνδικαλιστή» υπουργό κο Κουτρουμάνη ), ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι το πρόσθετο έλλειμμα στα ασφαλιστικά Ταμεία από την εκτίναξη της ανεργίας και την πρόωρη καταφυγή στη σύνταξη πλήθους δικαιούχων έφτασε τα 4,5 δις ! Δύο φορές δηλαδή το ελεεινό χαράτσι της ΔΕΗ με το οποίο κατά τον κο Βενιζέλο θα «κάναμε ένα ντου» όπως είπε , για να βγούμε από την κρίση.

Όταν νομοθετούμε πρόχειρα , επιφανειακά , χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να γνωρίζουμε αν και πόσο χρόνο ασφαλιστικής βιωσιμότητας κερδίζουμε, τότε η πλήρης ισοπέδωση της δημόσιας ασφάλισης αλλά και της ίδιας της κοινής λογικής είναι πολύ κοντά.

Ωστόσο εδώ και εν κατακλείδι, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι Κυβερνήσεις και Τρόικες, δεν βρήκαν αντιστάσεις στον νεοφιλελεύθερο παραλογισμό τους ούτε από το κορυφαίο θεσμικό όργανο των Ελλήνων μηχανικών, το ΤΕΕ .

Οι διοικήσεις του ΤΕΕ δέχονται πρόθυμα το ρόλο του συνεργάτη και συμμάχου των Κυβερνήσεων, για την προώθηση των πιο αντιδραστικών ανατροπών στον κλάδο. Δέχονται αδιαμαρτύρητα την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων εισάγοντας νέου τύπου «πιστοποιήσεις προσόντων» πέρα από το πτυχίο του Πολυτεχνείου. Αναλαμβάνουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων, ενεργειακών επιθεωρήσεων κλπ, χωρίς να καταγγέλλουν την προχειρότητα και την ξεκάθαρα εισπρακτική λογική των αντίστοιχων νομοθετημάτων.

Έτσι ενώ οι διοικήσεις του ΤΣΜΕΔΕ βρίσκονται πολύ κοντά στη λογική των τραπεζικών εξυπηρετήσεων και των χρηματοπιστωτικών παιγνίων, οι ιθύνοντες στο ΤΕΕ μετατρέπουν εύκολα τους μηχανικούς από τεχνικούς επιστήμονες σε όργανα συγκέντρωσης φόρων. Αμφότεροι κινούνται στην ίδια μεγάλη λεωφόρο του μνημονιακού νεοφιλελευθερισμού. Και ως απότοκο ,δεν έχουν ουσιαστικά άποψη για τη βάρβαρη κατεδάφιση της εργασιακής και ασφαλιστικής αξιοπρέπειας των μηχανικών.

Οι πολύ πρόσφατες αντιδράσεις τους είναι προφανώς όψιμες και ανεπαρκείς μπροστά σε μια πραγματικότητα που έχει προ πολλού ξεφύγει.

Και όπως γενικότερα ισχύει, μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μηχανικοί μπορούν πλέον να την ανατρέψουν. 

Γρηγόρης Σκλήνος

πολιτικός μηχανικός, μέλος Δ.Σ Σ.ΟΛ.ΑΡ., πρ. μέλος συντακτικής επιτροπής περιοδικού ΦΥΣΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.ΟΛ.ΑΡ. 6/11/2013
Περισσότερα...

27-28-4-2013
ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
Get more Joomla!® Templates and Joomla!® Forms From Crosstec