Θέρμανση μέσω συστήματος pellets

της Χριστίνα Οικονόμου, Διπλ. Αρχιτέκτων μηχανικός, Msc Ενεργειακά αποδοτικά και αειφόρα κτίρια, πρ. μέλος Δ.Σ. Σ.ΟΛ.ΑΡ.


Έννοια της βιομάζας

Η Υπουργική Απόφαση 189533/7.11.2011: «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού», άρει την απαγόρευση της καύσης βιομάζας για τη θέρμανση κτιρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που ίσχυε από το 1993 (Υ.Α. 10315/93). Ως εκ τούτου παρέχεται η δυνατότητα για την ανάπτυξη του τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας στην Ελλάδα.

Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (ξύλο, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λ.π.) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Οι βασικές πρώτες ύλες της βιομάζας είναι:

1.    Ξυλώδη υπολείμματα που προέρχονται από τη διαδικασία επεξεργασίας του ξύλου (πριονίδι, ροκανίδι, θρύμματα ξύλου κλπ.), καθώς και υπολείμματα ξυλείας που προέρχονται από τη διαδικασία κοπής των δέντρων και δεν είναι ικανά να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία.

2.    Υπολείμματα γεωργικών δραστηριοτήτωνν. Σε αυτά περιλαμβάνεται το άχυρο καθώς και τα υπολλείματα από το κλάδεμα δενδρώδων καλλιεργειών.

3.    Καλλιέργειες φυτών ικανών να παράγουν πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα.

4.    Απόβλητα κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων όπως είναι η ζωική κοπριά.

5.    Απόβλητα των βιομηχανιών παραγωγής τροφίμων, είτε αυτά βρίσκονται σε στερεά είτε σε υγρή μορφή. 

Βιοκαύσιμο pellets

Τα pellets είναι μια εναλλακτική καύσιμη πηγή ενέργειας έναντι των συνηθισμένων ορυκτών καυσίμων η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος, αποτελώντας μία από τις πιο αποδοτικές μεθόδους θέρμανσης από βιομάζα. Τα pellets μπορούν να παραχθούν από διαφορετικά είδη βιομάζας. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι τα υπολείμματα της βιομηχανίας παραγωγής ξύλινων πατωμάτων, όπου στα κοπτήρια προκύπτουν μεγάλες ποσότητες ξύλου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη. Γενικότερα τα pellets παρασκευάζονται από παρθένα ξυλεία, από αγνά και μη μολυσμένα ξύλα που δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία με καυστικές ουσίες, κόλλες ή χρώμα. Επίσης ως πρώτη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα υπολείμματα από τη διαδικασία κοπής και συγκομιδής δέντρων, κυρίως ιτιάς, ή ακόμη και από άχυρο.

Το υλικό της βιομάζας αλέθεται σε μικρά πριονίδια και συμπιέζεται κάτω από μεγάλες πιέσεις (45.000PSI και θερμοκρασίες της τάξης των 90οC). Στη συνέχεια εξάγεται μέσω μιας μηχανής που προσδίδει την κυλινδρική γεωμετρική μορφή των pellets (1,5-2 cm στο μήκος και 6-8 mm στην διάμετρο). Κατά τη διαδικασία δεν εφαρμόζεται προσθήκη χημικών ή συγκολλητικών ουσιών, ενώ η λιγνίνη που περιέχεται στην βιομάζα λειώνει και λειτουργεί ως συνδετικό μέσο των ινών για το σχηματισμό του τελικού προϊόντος. Επίσης η λιγνίνη βοηθά στη διατήρηση του σχήματος των pellets μέχρι το τελικό τους στέγνωμα προσδίδοντας την γυαλάδα στην εξωτερική επιφάνειά τους. Μια μικρή ποσότητα αμύλου αραβοσίτου προστίθεται κάποιες φορές για την διευκόλυνση της διαδικασίας. Σε επόμενο στόαδιο τα pellets τοποθετούνται σε σακιά για οικιακή χρήση ή φορτώνονται σε κοντέινερ για μαζική παράδοση.

Pellets και οικολογικότητα του υλικού

Τα pellets θεωρούνται ένα κατεξοχήν οικολογικό υλικό. Η οικολογικότητά τους δεν έγκειται στο γεγονός ότι δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, κάτι που δεν μπορεί να ισχύει για οποιαδήποτε καύση άνθρακα, αλλά στο ότι παράγεται από υπολείμματα υλοτομίας, πριονίδια και ειδικές καλλιέργειες εκμεταλλευόμενα τα παραπροϊόντα της βιομηχανίας. Τα δέντρα και καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται απορροφούν τόση ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα όση είναι και η ποσότητα που εκλύουν κατά την καύση τους. Κατά συνέπεια, το συνολικό ισοζύγιο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι, κατά προσέγγιση, μηδενικό. Για μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η απόδοση του συστήματος των pellets, καθώς και η ενεργειακή κατανάλωση των μονάδων παραγωγής τους.

Σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει το κρατικό Τμήμα Εμπορίας και Βιομηχανίας της Μ.Βρετανίας (2003), έδειξε ότι σε όλο τον κύκλο ζωής του υλικού τα pellets εκπέμπουν ανά MWh ποσότητα ρύπων της τάξης του 5% σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (U.S.EPA) αναφέρεται στα pellets ως ανανεώσιμο καύσιμο που μολύνει τόσο που να μην χρειάζεται καν πιστοποίηση από την U.S.EPA. όπως συμβαίνει με τις συμβατικές εστίες καύσης ξύλου.

Αυστριακό Ινστιτούτο (SalzburgerInstituteforUrbanizationandHousing) ανέφερε ως αποτέλεσμα έρευνας ότι ένα μέσο νοικοκυριό στην Αυστρία χρησιμοποιώντας pellets αντί για πετρέλαιο για τη θέρμανση μειώνει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύει ετησίως κατά 10 τόνους.

Ως απόδειξη της οικολογικότητα του υλικού αξίζει να σημειωθεί πως οι μεγαλύτερες καταναλώσεις pellets εμφανίζονται σε χώρες οικονομικά προηγμένες και περιβαλλοντικά ευαίσθητες. Η Σουηδία, η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση pellets στην Ευρώπη, χρησιμοποίησε περισσότερη βιομάζα από πετρέλαιο το 2009 για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Η καύση της φυτικής βιομάζας αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες και ταχέως αναπτυσσόμενες μεθόδους αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα συστήματα αυτά είναι ικανά για μεγάλο εύρος θερμικών φορτίων και μπορούν να ελέγχονται με αυτοματισμούς. Τα μεγέθη κυμαίνονται μεταξύ 15KW-500KW και είναι ιδανικά για κτίρια κατοικίας και εμπορικής λειτουργίας. Σε κάποιες χώρες  μεγάλες εγκαταστάσεις από pellets χρησιμοποιούνται ως σύστημα συμπαραγωγής. Ατμός παράγεται από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιείται για να γυρίζει τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μετέπειτα διανέμεται στους χώρους για θέρμανση.

 

 Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της χρήσης pellets είναι:

         Αποτελούν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Με την προϋπόθεση της ορθολογικής διαχείρισης των πρώτων υλών.

         Βιοδιασπώμενο υλικό χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.

         Η ενεργειακή αξιοποίηση των pellets συμβάλλει ελάχιστα στην αύξηση της συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα.

         Ελάχιστη εκπομπή διοξειδίου του θείου.

         Η χρήση τους συμβάλλει στην μερική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

         Τα pellets σε σχέση με τις άλλες μορφές βιομάζας (πχ. woodchips) διαθέτουν καλύτερο βαθμό απόδοσης, εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητας υγρασίας (<10%) και της υψηλής τους πυκνότητας.

         Η μικρή γεωμετρικής τους μορφή διευκολύνει τη χρήση (εύκολη ανατροφοδότηση συστήματος).

         Ευκολότερη ανάφλεξη σε σύγκριση με τα τυπικά ξύλα τα οποία έχουν υγρασία της τάξης του 30-35%.

         Η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας σε μια περιοχή, αυξάνει την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές μέσω της χρήσης εναλλακτικών καλλιεργειών (ελαιοκράμβη, σόργο, καλάμι,) τη δημιουργία εναλλακτικών αγορών για τις παραδοσιακές καλλιέργειες (ηλίανθος κ.ά.), και τη συγκράτηση του πληθυσμού στις εστίες τους, συμβάλλοντας έτσι στη κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

         Εφόσον είναι εγχώριο προϊόν, η παραγωγή τους μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και στην εξοικονόμηση του συναλλάγματος.

         Δυνατότητα αξιοποίησης των παράγωγων της καύσης (στάχτη) μειώνοντας το πρόβλημα διαχείρισης αποβλήτων.

Pellets και αποθηκευτικός χώρος

Kατά τη χρήση των pellets ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Τα pellets απαιτούν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό συμβαίνει λόγω της μικρής θερμικής πυκνότητας που διαθέτουν.  Έρευνα της Αγγλίας έχει δείξει ότι μια κατοικία με θερμική ζήτηση της τάξης των 26.880KWh/έτος, θα χρειάζοταν 10.5 κυβικά αποθηκευτικού χώρου για pellets, έναντι των 3.3κυβικών που θα χρειαζόταν στην περίπτωση του πετρελαίου. 

Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης και διατήρησης των pellets υπό τις σωστές προϋποθέσεις, η διάθεση μεγάλων ποσοτήτων που μετρώνται σε τόνους έναντι των διατιθέμενων σακιών σε κιλά, αποτελούν πολύ οικονομικότερη λύση που μπορεί να  αποφέρει οικονομία της τάξης έως και 50%.

Κατηγορίες θέρμανσης pellets για αυτόνομη οικιακή χρήση

Μια εστία πελετών αποτελείται από μία χοάνη, ένα τμήμα τροφοδοσίας του καύσιμου υλικού, την θερμαντική εστία, ηλεκτρονικό έλεγχο, σύστημα αναρρόφησης και μεταφοράς της θερμότητας και θάλαμο καύσης. Η απόδοση θερμότητας ελέγχεται με θερμοστάτη που ρυθμίζει το ποσό του καυσίμου (την ποσότητα των pellets) που θα τροφοδοτήσει το θερμαντικό μέσο. Σε αντίθεση με την ξυλόσομπα, η θερμότητα που εκλύεται μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τις απαιτήσεις. Η χοάνη μπορεί να παραλάβει σχεδόν 25Kg πελετών, και ανάλογα με τις θερμικές ανάγκες να κρατήσει γύρω στις 2-5 ημέρες. Τα υπολείμματα στάχτης αντιστοιχούν στο 2% του συνολικού υλικού καύσης, ενώ το σύστημα χρειάζεται κάποιες διαδικασίες διατήρησης όπως:

-          Καθάρισμα των σταχτών

-          Καθαρισμό του θαλάμου καύσης μία φορά το χρόνο

Καλής ποιότητας pellets παράγουν μικρή ποσότητα στάχτης διατηρώντας καθαρότερη την κατασκευή.

Όλα τα παραπάνω συστήματα και γενικότερα η χρήση των pellets αφορά συστήματα κλειστής εστία. Τα συστήματα θέρμανσης με pellets διαχωρίζονται σε αυτά που αποδίδουν απευθείας τη θερμότητα στο περιβάλλον, που μπορεί να διαθέτουν σύστημα αεραγωγών για την κυκλοφορία του θερμού αέρα, και σε αυτά που  διαθέτουν λέβητα. Με τον όρο λέβητα νοείται η συσκευή στην οποία η χημική ενέργεια του καυσίμου με καύση του εντός θαλάμου καύσης μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία παραλαμβάνεται (κατά το δυνατόν) από το εργαζόμενο μέσο (νερό) που ανακυκλοφορεί στο κλειστό δίκτυο και χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των χώρων.

Η επιλογή του συστήματος εξαρτάται από τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Σε περίπτωση που ζητείται να ζεσταθεί μόνο ένας χώρος δεν χρειάζεται η χρήση λέβητα, ενώ όταν ζητείται η θέρμανση διαφορετικών δωματίων με το ίδιο σύστημα απαιτείται σύστημα με αεραγωγούς και καλοριφέρ (λέβητα). Επίσης η λύση εξαρτάται από την περίπτωση ύπαρξης εγκατεστημένου σύστηματος με θερμαντικά σώματα τα οποία κρίνονται κατάλληλα προς διατήρηση.

Τα θερμαντικά συστήματα, για οικιακή κυρίως χρήση, μπορεί να είναι:

 • Σόμπες pellet

 • Σόμπες με λέβητα pellet

 • Τζάκια pellet

 • Τζάκια λέβητα pellet

Οι θερμαντικές εστίες (τζάκια, σόμπες)  μικρής κλίμακας είναι κατάλληλες για ενίσχυση του υπάρχοντος συστήματος θέρμανσης,  παρέχοντας αισθητική στο χώρο, και παράγοντας γύρω στα 2 με 12KW επιπλέον θερμικής ενέργειας.

 

Χαρακτηριστικά - απόδοση

Τα pellets διαθέτουν υψηλή θερμική αξία (LHV= 4.000- 4.500 Kcal/kg), με υγρασία κάτω του 10%. Ένα ξύλο που προέρχεται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης ή από υπολείμματα της βιομηχανίας έχει σημαντικά χαμηλότερη περιεχόμενη υγρασίας από ένα ξύλο που προέρχεται από υλοτόμηση αφού υπόστεί τις κατάλληλες διαδικασίες ξήρανσης. 

Η ενεργειακή πυκνότητα του υλικού κυμαίνεται στα 16.8GJ/tonne. Με τον όρο ενεργειακή πυκνότητα νοείται η ενέργεια που εμπεριέχεται σε ένα ορυκτό ανά μονάδα βάρους. Η πυκνότητα του υλικού, με υγρασία 10%, είναι γύρω στο 650kg/m3, ενώ η απόδοση της καύσης φτάνει το 85-90%.

Η ποιότητα εξαρτάται από την συμπύκνωση και την υγρασία του υλικού, ενώ έχουν παρατηρηθεί μεγάλες διαφορές στην απόδοση αλλά και στα υπολείμματα της καύσης ανάλογα με τον προμηθευτή.

Για τον υπολογισμό του κόστους και της απόδοσης των pellets έναντι άλλων μορφών καυσίμου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι διαφορετικά καύσιμα μετρώνται με διαφορετικές μονάδες ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής τους. Για παράδειγμα το πετρέλαιο εκτιμάται σε ευρώ/λίτρο, ενώ τα pellets σε ευρώ/τόνο. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να συγκρίνουμε όμοια μεγέθη και να μετατρέπουμε την παραγόμενη ενέργεια σε μονάδα που μπορεί να συγκριθεί (π.χ. KWh που μας δείχνει το κόστος της παραγόμενης ενέργειας).

Προδιαγραφές συστημάτων καύσης και συντήρηση (Υπουργική Απόφαση 189533/7.11.2011)

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τις νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης, οι οποίες χρησιμοποιούν καύσιμα στερεής βιομάζας θα πρέπει να πληρούνται κατ’ ελάχιστο τα όρια απόδοσης και τα ανώτατα όρια εκπομπών ρύπων του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 303.05, σύμφωνα με την κλάση 3. Ειδικά για τις υβριδικές εγκαταστάσεις θέρμανσης ή θέρμανσης-ψύξης που κάνουν χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συγκεκριμένων καύσιμων στερεής βιομάζας, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα πρέπει να πληρούν κατ’ ελάχιστο τα όρια απόδοσης και τα ανώτατα όρια εκπομπών ρύπων του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ303.05, σύμφωνα με την κλάση 2- μέχρι και το 2013. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα όρια απόδοσης και εκπομπών του Πίνακα 1.

Ειδικά για τις συγκεντρώσεις ολικού αέριου οργανικού άνθρακα (OGC) και σωματιδίων που προβλέπονται στον Πίνακα 1, θα πρέπει να προσκομίζεται έγγραφο του κατασκευαστή του λέβητα ή βεβαίωση αναγνωρισμένου εργαστηρίου ότι, υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, επιτυγχάνονται τα απαιτούμενα επίπεδα εκπομπών.

Όσο αναφορά τη συντήρηση ειδικά για τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν καύσιμα στερεής μάζας, έως ότου θεσμοθετηθεί κατάλληλο καθεστώς πιστοποίησης για τους εγκαταστάτες μικρής κλίμακας λεβήτων και θερμαστρών βιομάζας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2009/28/ΕΚ, υπεύθυνοι για τη συντήρηση των ως άνω εγκαταστάσεων είναι είτε ο εκάστοτε εγκαταστάτης, είτε οι αδειούχοι συντηρητές.  Επιπλέον η συντήρηση επιβάλλεται να γίνεται και σε συχνότερα διαστήματα, εφόσον αυτό προβλέπεται από τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Εκπομπές αέριων ρύπων

Η ποσότητα των εκπομπών CO είναι ένας δείκτης της ποιότητας της καύσης. Η στερεά μάζα έχει υψηλότερες εκπομπές CO σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τα pellets παρ’όλ’ αυτά παρουσιάζουν χαμηλές εκπομπές σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη βιομάζας και πληρούν τα επιτρεπόμενα όρια των προτύπων (EN303.65). Οι αιτίες της εκπομπής CO είναι κυρίως η χαμηλή θερμοκρασία καύσης, ανεπάρκεια οξυγόνου, φτωχή ανάμιξη καυσίμου με αέρα, μικρό χρονικό διάστημα παραμονής των αερίων στη ζώνη καύσης.

Οι εκπομπές NOx είναι άλλη μια κατηγορία ρύπων των καύσιμων βιομάζας. Οι ρύποι αυτοί εξαρτώνται από της περιεκτικότητα της πρώτης ύλης σε άζωτο και τέφρα, στοιχεία που κατά τη διάρκεια της καύσης λειτουργούν ως καταλύτης για το σχηματισμός NOx. Τα pellets από φλοιούς δέντρων παρουσιάζουν μεγαλύτερες εκπομπές γεγονός που οφείλεται στις υψηλότερες τιμές τέφρας και αζώτου που παρουσιάζει ο φλοιός των δέντρων εν συγκρίσει με το εσωτερικό του.

Σήμερα η τεχνολογική εξέλιξη των συστημάτων καύσης για pellets, λόγω της ραγδαίας εξέλιξής τους, έχει επιτύχει μείωση των εκπεμπόμενων σωματιδίων στο 1%, ενώ σε σχέση με τα συμβατικά τζάκια εκπέμπουν μόνο ένα 5%.

Χρήση παράγωγων καύσης

Κατά την καύση του ξύλου και άλλων ειδών φυτικής βιομάζας σχηματίζεται στερεό υπόλειμμα (τέφρα). Η ποσότητα αυτή κυμαίνεται από 2% της πρώτης ύλης(π.χ. στην περίπτωση του ξύλου ιτιάς) έως και 20% (π.χ. στην περίπτωση των φλοιών ρυζιού). Η ποσότητα και ποιότητα της τέφρας που παράγεται κατά την καύση της φυτικής βιομάζας διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το είδος της φυτικής βιομάζας, των αξιοποιηθέντων τμημάτων των φυτών, των παραμέτρων της διαδικασίας της καύσης και των συνθηκών αποθήκευσής της. Τα πεδία που μπορεί να αξιοποιηθεί η τέφρα του ξύλου θα μπορούσαν να είναι τα ακόλουθα:

 • Εφαρμογή σε δασικά οικοσυστήματα  όπου η τέφρα μπορεί να αξιοποιηθεί για την επαναφορά των τμημάτων που έχουν πληγεί λόγω της αποψίλωσης και μείωση της ποιότητας των  εδαφών.

 • Εφαρμογή ως λίπασμα (ή συμπλήρωμα λιπάσματος) σε γεωργικά οικοσυστήματα.

 • Εφαρμογή σε γεωτεχνικές κατασκευές και βιομηχανικές διεργασίες όπως κατασκευή δρόμων, χώρων στάθμευσης επιφανειακό στρώμα σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Προβληματισμοί

Η διαθεσιμότητα των ανανεώσιμων καυσίμων είναι μία παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ειδικά σε ένα τομέα τόσο ταχέα αναπτυσσόμενο. Τα pellets ως προϊόν που προέρχεται από τα υποπροϊόντα των πριονιστηρίων και παρόμοιων διαδικασιών, μπορεί να μην επαρκεί για τις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν. Όταν γίνεται αναφορά στα pellets ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας δεν νοείται η αλόγιστη υλοτόμηση, αλλά η ενεργειακή αξιοποίηση των παραπροϊόντων ξύλου που παραμένουν συνήθως ανεκμετάλλευτα.

Η περαιτέρω εκμετάλλευση των κατάλληλων καλλιεργειών και των υπολειμμάτων τους, ο καθαρισμός των δασών, η σωστή διαχείριση των υπολειμμάτων των βιομηχανιών μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην διατίθεται πρωταρχική ξυλεία στον τομέα των pellets, γεγονός που καταργεί σε ένα μεγάλο βαθμό την οικολογική τους ταυτότητα. Τέλος, η υλοτόμηση με ορθολογική διαχείριση και ανανέωση των δέντρων που χρησιμοποιούνται αποτελεί μια ακόμη παράμετρο που θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στον ελλαδικό χώρο.

Πηγές

 1. Κουρής Σ.Σ., Σωτηρόπουλος Β.Α. (1996). Ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις σε κτίρια. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις “Σύγχρονη Παιδεία”.

 1. Wood pellets guide – Home heating alternative. Wood pellets and their benefits. http://woodpelletsguide.com/wood-pellets-and-their-benefits/

 1. Green Building. Wood pellets - a fuel for the 21st century

http://www.buildingforafuture.co.uk/autumn03/wood_pellets.php

 1. Ingwald Obernberger, Gerold Thek (2010). The Pellet Handbook: The Production and Thermal Utilisation of Pellets.  BIOS BIOENERGIESYSTEME GmbH.

 1. J. Kjallstrand, M. Olsson (2004). Chimney emissions from small-scale burning of pellets and fuelwood—examples referring to different combustion appliances. Biomass and Bioenergy 27, p.557–561.

 1. L. S. Johanssona et al. (2004). Emission characteristics of modern and old-type residential boilers fired with wood logs and wood pellets. Atmospheric Environment 38, p.4183–4195.

 1. V.K. Verma et al.(2012): Agro-pellets for domestic heating boilers: Standard laboratory and real life performance. Applied Energy 90, p.17–23.

 1. U. Fernandes, M. Costa: Particle emissions from a domestic pellets- fired boiler. Fuel Processing Technology 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.ΟΛ.ΑΡ. 6/11/2013
Περισσότερα...

27-28-4-2013
ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
Get more Joomla!® Templates and Joomla!® Forms From Crosstec