Plaudite Cives

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ!

Ο κάθε ένα ή κάθε μία από εσάς, θα μπορούσε (& θα έπρεπε) , ελεύθερα, να προσθέσει την δική του « ιστορία καθημερινής τρέλας», στις σύντομες «ιστορίες» που ακολουθούν και που χαρακτηρίζουν, δυστυχώς, την ζωή σε αυτό το απαράδεκτο κράτος, όπου και έχουμε την ατυχία να ζούμε.

ΙΣΤΟΡΙΑ 1Η : Πολεοδομικό Γραφείο Πειραιά. Πάνε 10 χρόνια …. Οικοδομικές άδειες δύο βιοκλιματικών σπιτιών στην Αίγινα. Τελειώνουν όλοι οι έλεγχοι και οι φάκελοι πάνε για τελική υπογραφή . Και εκεί, η τότε Προϊσταμένη κάποια Κωνστάντσα Οικονομοπούλου αρνείται να βάλλει την υπογραφή της αν δεν σβηστεί η λέξη «βιοκλιματικό»! (Αυτό τη μάρανε…). Βρε μάν βρε ζαμαν, ανένδοτη η προϊσταμένη. Ζητείται από τους μηχανικούς η παρέμβαση του ΤΕΕ , ΣΑΔΑΣ, ΣΠΜΕ. Εκδίδονται ψηφίσματα που ζητούν την έκδοση της άδειας. Τίποτα η προϊσταμένη. Ζητείται η παρέμβαση της τότε Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Και πάλι τίποτα!, παρότι πράγμα πρωτοφανές η υπουργός με επιστολή της καλεί την πολεοδομία να εκδώσει την άδεια. Παρέμβαση του τότε Υπουργού Ενέργειας κλπ ( ήταν ο «ξακουστός» κ. Άκης). Ομοίως τίποτα. Έχουν περάσει 9 μήνες και οι ιδιοκτήτες των προς κατασκευή κτιρίων έχουν αρχίσει να αγανακτούν. Μέσα στην απελπισία μου (ναι ήμουν ο κύριος μηχανικός του έργου ) συμβουλεύομαι φίλο και πολύ γνωστό δικηγόρο και αποστέλλουμε εξώδικο απειλώντας με αγωγές εκατομμυρίων (δραχμών τότε) . Και ω του θαύματος ! η κα Κωνστάντσα μας τηλεφωνεί ή ίδια για να μας ζητήσει συγνώμη και η άδεια (δηλαδή η υπογραφή που έλειπε!) εκδίδεται αυθημερόν…..

ΙΣΤΟΡΙΑ 2Η : Πολεοδομικό Γραφείο Αργυρούπολης. Από τα χειρότερα στην Ελλάδα. (Υπάρχουν και καλά; και βέβαια! Γιατί υπάρχουν και έντιμοι μηχανικοί υπάλληλοι). Άδεια ανέγερσης βιοκλιματικής πολυκατοικίας στη Νέα Σμύρνη. Ο φάκελος κατατίθεται προ της ισχύος του αλήστου μνήμης και βλακείας ΚΕΝΑΚ., και περνάει όλους τους ελέγχους. Ξαναπάμε για τελική υπογραφή και ο προϊστάμενος μας ζητάει μελέτη του ΚΕΝΑΚ! Πράγμα που θα σήμαινε μία επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη της τάξης των 5.000 € . του παραδίδουμε έγγραφο του ΥΠΕΚΑ ( η μετεξέλιξη υποτίθεται του ΥΠΕΚΑ- έτσι για να κοροϊδεύουμε και με λίγη κλιματική αλλαγή τον κόσμο). Τίποτα ο θεματοφύλακας της άγνοιας, προϊστάμενος. Παρεμβάσεις (και νέες ) του ΥΠΕΚΑ, του Δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού, του Συνηγόρου του πολίτη κλπ , κλπ. Τίποτα. Και απειλές του τύπου: «φέρατε το θέμα στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, δεν θα ξανά – έρθετε, για άδεια, κάποιου πελάτη σας , σε εμάς;». Κούνια που τον κούναγε τον κύριο αυτόν…….

ΙΣΤΟΡΙΑ 3Η : Εφορία Νεωτέρων (τρομάρα τους) Μνημείων. Οι εφορίες αρχαιοτήτων που αποτελούνται από αρχαιολόγους , λειτουργούν σχετικά καλά. Αυτή εδώ έχει μηχανικούς της πλάκας. Φάκελος ανακαίνισης διαμερίσματος στο Θησείο, σε μη-διατηρητέο και κακής αρχιτεκτονικής κτίριο, ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν θέλει να παρανομήσει. Η Α’ Εφορεία Αρχαιοτήτων σε 1 μήνα δίνει την έγκριση της. Η Νεωτέρων (τρομάρα της,…), μετά από 11 (ναι δεν διαβάσατε λάθος για έντεκα μήνες πρόκειται), ζητάει στατική μελέτη για μια μόνωση !, ( άλλες μελέτες δια του γρηγοροσήμου, εκδίδονται φυσικά σε χρόνο ρεκόρ,…), και παραπέμπει το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Τοπικό Συμβούλιο. Και ένα χρόνο μετά η απόφαση ακόμα να εκδοθεί.

ΙΣΤΟΡΙΑ 4Η : Δημοσίευμα στην έγκριτη εφημερίδα « ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ….. «Ο πρώτος πράσινος( πώς λέμε πράσινη-της πλάκας –Τίνα;), οικισμός στην Ελλάδα» και παρακάτω διαβάζουμε ότι ο ιδιοκτήτης κάποιου MILITARYCAMP (!!) θα βάλει φωτοβολταϊκά στα σπιτάκια μίας κατασκήνωσης, Δηλαδή ούτε βιοκλιματική αρχιτεκτονική, ούτε οικολογική δόμηση, ούτε τίποτα. Βάζεις ένα φωτοβολταϊκό και αποκαλείς τα κτίσματα σου οικολογικά. Τέτοια τριτοκοσμικού επιπέδου άγνοια.Kι το άρθρο υπογράφει, να φαναταστείτε, πεπειραμένη δημοσιογράφος.

Ιστορία 5η : Ξενοδοχείο τάδε, στην Πεσάδα της Κεφαλλονιάς. Τεράστια πινακίδα, αναγγέλλει ότι το έργο συν-χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. σαν βιοκλιματικό. Μπράβο! Λες. Πλησιάζεις και βλέπεις ένα τεράστιο θερμοκήπιο Που; Στον Βορρά, που δεν το βλέπει ο ήλιος 12 μήνες τον χρόνο, και στη Δύση, χωρίς ανοίγματα, όπου και βράζει το καλοκαίρι. Συγχαρητήρια. Πάντα τέτοια.

Ιστορία 6η : Φωτογραφική Υπουργική ρύθμιση επιβάλλει να ενισχύονται με ειδικό τέλος, όπως και οι Α.Π.Ε.! ακόμα και τεράστιες μονάδες συμπαραγωγής με μη ανανεώσιμες πηγές, ενέργειας, με ορυκτά καύσιμα! Εύγε ! Και αντί ο Υπουργός να αποπεμφθεί άμεσα, επιβραβεύεται κιόλας. Την ίδια στιγμή μελέτες αποδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα υγείας ιδίως στα παιδιά, κοντά στις λιγνιτικές μονάδες,…Και, και , η Αλουμίνιο της Ελλάδος ( υποτίθεται), παράγει ρεύμα με κόστος 60ε, το πουλά στην ΔΕΗ με 87ε!, τη μεγαβατώρα, και στην συνέχεια το αγοράζει από την ΔΕΗ, για τις μονάδες της με 51ε , και με ετήσιο καθαρό κέρδος συναλλαγής που ξεπερνά τα 50.000.000 ε !!! Ωραίο κόλπο, που έχει γίνει με ρυθμίσεις των Φώλια, της <<πράσινης>>( λέμε τώρα…) Τίνας, και του αστέρα Παπακωνσταντίνου,…

Ιστορία 7η : Παρακολουθούμε εμβρόντητοι στο διαδίκτυο και στο Youtube, την εισαγγελική έρευνα για τα λεφτά της …αρκούδας που τρώνε κάποιοι, στο όνομα…της αρκούδας, μέσω αδρανών δράσεων, υποτίθεται για την προστασίας της,την προσπάθεια κάποιων άλλων ανεγκέφαλων να αποχαρακτηρίσουν εκτάσεις μέσα στον εθνικό δρυμό του ΟΛΥΜΠΟΥ, αλλά και το δουλικό γλείψιμο της προστάτιδας του περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, ( μετά τον γνωστό εφοπλιστή των μονο-πύθμενων πλοίων, αλλά και καναλάρχη) , στον άλλο καναλάρχη και μεγαλο-κατασκευαστή , και δεν πιστεύουμε στα μάτια και τα αυτιά μας. Το λεγόμενο κοινο-βαρβαριστί, greening, σε όλο του το μεγαλείο. Και αντί το κράτος να «τραβάει το αυτί» κάποιων μεγαλόσχημων, εξαγοράζει με λίγα λεπτά δημοσιότητας, την από-ενοχοποίηση τους, στη ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των επιχειρήσεων του. Και τους ταλαίπωρους πολίτες ποιος θα τους προστατέψει; Έχουμε την ατυχία να ζούμε λοιπόν, στο νέο ελληνικό κράτος αρλούμπα, με τις υπηρεσίες που θυμίζουν οπερέτα , και κάποιους καρεκλοκένταυρους που εξυπηρετούν κυρίως ιδιοτελή συμφέρονται και που ταλαιπωρούν συστηματικά και εξοργίζουν τους πολίτες και συνέλληνες, ακόμη και σε εποχές τραγικές για τον τόπο.

Και όλα αυτά την στιγμή που οι λεγόμενες << αγορές>>, ( που έχουν και άλλα εύηχα ονόματα, κατά καιρούς, που όμως ο κύριος τίτλος << τιμής >> τους λέγεται αλλιώς, και είναι κακόφημος, για αυτό και ντρέπονται να τον χρησιμοποιήσουν), παίρνουν από τους έλληνες ότι άρπαζαν παλιά με πολέμους, με πακέτα βοηθείας δεν σώζουν την Ελλάδα, και τους πολίτες της, αλλά τους γερμανο-γάλλους τραπεζίτες, και έτσι κι αλλιώς θα μας οδηγήσουν το 2013, ( και ας νομίζουν κάποιοι ότι με την συμφωνία της 26-10-2011, την γλυτώσαμε,…), ή, και νωρίτερα, στην συντεταγμένη και υποτίθεται οικοιοθελή, χρεοκοπία, έχουν έναν πολύ ασφαλή τρόπο να προβλέπουν το μέλλον, γιατί το προκαλούν, και τα εγχώρια τσιράκια τους, αρχομανείς, οχλολοίδωροι, κοινωνικά ανεπαρκείς, κυνικοί και αμοραλιστές, απεργάζονται για πενταροδεκάρες και ατιμωρησίες, την υπαγωγή του κράτους, στην παγκοσμιοποιημένη λογική, του << ενός κόσμου, μιάς εταιρείας, ενός, μεθαύριο, νέου φύρερ >>, uberalles, και διαγκωνίζονται για να γίνουν οι νέοι μεταπράτες των γερμανικών , κυρίως, συμφερόντων,…

Προσοχή όμως!

Η ατυχία μας είναι ότι ζούμε μέσα στο νέο-ελληνικό κράτος. Όχι ότι ζούμε στην Ελλάδα, που από μόνη της είναι μία<< ευλογημένη >> χώρα, που κανονικά δεν θα έπρεπε να της λείπει τίποτα.

Η ατυχία μας είναι ότι, και με δική μας ευθύνη, αφήνουμε τις τύχες αυτού του τόπου στα χέρια ακατάλληλων και ανίκανων ανθρώπων, που ασχολούνται, όλοι τους, με τον καθημερινό τους «λουφέ» και όχι με την ευημερία της πατρίδας. Και όχι, ότι, όλοι οι έλληνες και όλες οι ελληνίδες, είναι ανίκανοι και ακατάλληλοι.

Γιατί αν πιστέψουμε το δεύτερο για το οποίο και συστηματικά εργάζονται στη Ελλάδα οι ξενόγλωσσες εκπαιδεύσεις, οι σημαιοστολισμένοι και στοιχιζόμενοι πίσω από ξένα συμφέρονται, γιάπηδες ,και οι σιτιζόμενοι κομματάνθρωποι, τότε είναι καλύτερα:

  • τα παιδιά μας να τα στείλουμε σε αμερικανικά σχολεία

  • τα λεφτά μας να τα καταθέτουμε σε ελβετικές τράπεζες

  • τις διακοπές μας να τις κάνουμε στις Σεϋχέλλες

  • να τρεφόμαστε με ξένα προϊόντα

  • και γενικά να αρχίσουμε να ντρεπόμαστε και για την γλώσσα και την θρησκεία και για την ιστορία και για την φιλοσοφία του τόπου μας.

Να ντρεπόμαστε κα για τον Όμηρο και για τον Ησίοδο. Και για τον Αριστοτέλη και για τον Επίκουρο. Και για τον Σολωμό και για τον Παπαδιαμάντη. Για τον Κατσαντώνη και για τον Παναγούλη. Όχι όμως!

Αποκαλύπτοντας δημόσια, «τις μικρές μας ιστορίες καθημερινής τρέλας» σπάμε αυτήν την καλλιεργούμενη νοοτροπία, γιατί αποδεικνύουμε ότι δίπλα σε κάθε παλιάνθρωπο που παρανομεί, υπάρχει ένας πολίτης που καταλαβαίνει ,καταγγέλλει, δίπλα σε κάθε άνθρωπο που κοροϊδεύει, υπάρχει ένας άνθρωπος που διδάσκει και εκπαιδεύει και δίπλα σε κάθε καταστροφικό για τον τόπο μας μηχανισμό, υπάρχει μία συλλογικότητα, έτοιμη να αντιδράσει, να κινητοποιηθεί, να ξεμπροστιάσει.

Φυσικά δεν φτάνει αυτό για να βγούμε από την κρίση, ιδίως με τα μυαλά που κουβαλάμε.

Στον<< Βαρδιάνο στα σπόρκα>> ο κυρ Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης θα μας θυμίζει πάντα:

<< θα έλεγε τις, ότι η χώρα αύτη ηλευθερώθη επίτηδες, δια να αποδειχθή, ότι δεν ήτο ικανή προς αυτοδιοίκησιν,…>>

Γιατί, για 150 χρόνια χρησιμοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα το κράτος, με έναν τρόπο αθέμιτο και παραπλανητικό, πληρώνοντας με παθήματα το τίμημα των εσωτερικών διαιρέσεων μας. Κράτος ουσιαστικά ο έλληνας δεν αποδέχθηκε ποτέ, όντας μονίμως προσηλωμένος στην οικογένεια πρώτα, στην εντοπιότητα μετά, και στην εκάστοτε συντεχνία στην συνέχεια. Παράλληλα μην μπορώντας να ξεφύγει δημιουργικά από το τρίπολο, στενή οικογένεια,( αποκλειστικά την δική του, όχι των άλλων, και μακάρι να ενδιαφερόταν για τους άλλους συνέλληνες), τόπος καταγωγής,( αποκλειστικά του δικού του, και όχι των άλλων), και συντεχνία,( φυσικά την δική του συντεχνία , και όχι των άλλων), ο έλληνας μίσησε τον γείτονα του, τον συμπολίτη του, τον συνάνθρωπο του, και για να θυμίσουμε το γνωστό, αλλά και όχι μακριά από την πραγματικότητα ανέκδοτο, όταν ο Θεός ζήτησε από έναν έλληνα ποια είναι η ευχή του, που θα ήθελε να πραγματοποιηθεί, αυτός απάντησε πώς ήταν , << να πεθάνει ο γάιδαρος του γείτονα του>>,…

Έχει δίκιο ο αμερικανός συγγραφέας Μάικλ Λιούις , όταν γράφει ότι :<< το πιο δύσκολο πράγμα , είναι να βάλεις έναν έλληνα να πεί έναν καλό λόγο , για έναν άλλο έλληνα πίσω από την πλάτη του. Οι έλληνες, δυστυχώς, πιστεύουν , μόνο στον εαυτό τους, και για αυτό και οδηγήθηκαν σε ένα συστηματικό πλιάτσικο του ίδιου τους του κράτους,…>>.

,…>>. (O Λιούις, όμως, και ο οιοσδήποτε Λιούις, αγνοεί, ότι το κράτος στην Ελλάδα είναι απάτη, και πολλές φορές οι πολίτες του, αισθάνονται ότι κάνουν αντίσταση σε αυτό, με το να μην πληρώνουν π.χ. φόρους, την ίδια στιγμή , που το ίδιο τους φορολογεί αγρίως, τους κοροιδεύει, και τους λοιδορεί,…).

Και φυσικά, χάσαμε τον άλλοτε εσωτερικό δυναμισμό που μας είχε έστω και πρόσκαιρα οδηγήσει στην παραγωγικότητα, και στην ανάπτυξη πρωτογενούς πολιτισμού. Για αυτό και θέλει αγώνα, πολύ αγώνα , για να ξανα-κοιτάξουμε μπροστά, όταν οι άλλοι θα θέλουν να μας κάνουνε να κοιτάζουμε πίσω, και ακόμη φύση, μπάς και σωθεί, μαζί μας!, και ο ίδιος μας ο πλανήτης..

Αυτό, εξυπηρετεί και το μικρό περιοδικό που κρατάτε στα χέρια, φίλες και φίλοι, αναγνώστες και που αν νομίζετε ότι πολιτικολογεί, κάνετε λάθος, για δόμηση και για αρχιτεκτονική μιλάει, και που έφτασε στο 4ο τεύχος του, πιο πλήρες πιο μαχητικό και πιο παρεμβατικό, από ποτέ!

Σαν το δήλιο Φώς, που όταν το κοιτάς, μετά αμέσως το αποστρέφεσαι, ( τόσο δυνατό είναι !), και αυτό συστρέφεται εντός σου, σαν δίνη δημιουργίας !, βοηθώντας σε, να βγείς από τα σκοτάδια,…

Δεν συμφωνείτε ;

Κ. ΣΤΕΦ. ΤΣΙΠΗΡΑΣ, μέλος Σ.ΟΛ.ΑΡ.

*χειροκροτείστε πολίτες!, στην αρχαία Ρώμη υπήρχε ειδικός κήρυκας που προειδοποιούσε τους πολίτες πότε έπρεπε να χειροκροτήσουν, όταν εκείνοι, δεν το αντιλαμβάνονταν, οι δόλιοι ! Μην ανησυχείτε, εμείς εδώ έχουμε τα δελτία των 8 μ.μ.,….Plauditecives.

ΥΓ.1 Το κείμενο αυτό αφιερώνεται στην νεαρή αρχιτεκτόνισσα , που ήρθε πριν από λίγες ημέρες στο γραφείο μου, ζητώντας δουλειά, και παρά το εξαίρετο βιογραφικό της, και τις μεταπτυχιακές της σπουδές, βρίσκει, δυστυχώς, κλειστές πόρτες, και για αυτό και αναγκάστηκε να δουλέψει μοιράζοντας διαφημιστικά φυλλάδια , στα φανάρια των δρόμων,…

ΥΓ.2. Φεγε πολέμιον και τύραννον δανειστήν, ο γν ατοντα καὶὕδωρ ς Μδος,

λλ τς λευθερίας πτόμενον κα προσγράφοντα τν πιτιμίαν.

Κοίτα να ξεφύγεις από τον εχθρικό και τυραννικό Δανειστή,

ο οποίος δεν ζητάει «γήν και ύδωρ», όπως οι Μήδοι,

αλλά βάζει χέρι στην Ελευθερία σου και προσημειώνει τα Πολιτικά και Περιουσιακά σου

Δικαιώματα!

(Πλούταρχος, Ηθικά - Περί του μη δειν δανείζεσθαι).,...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.ΟΛ.ΑΡ. 6/11/2013
Περισσότερα...

27-28-4-2013
ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
Get more Joomla!® Templates and Joomla!® Forms From Crosstec