Ο λήσταρχος μπεκιάρης

Αφιερώνεται στον εξαιρετικό ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΡΗ, σαν ευχαριστήριο, για την μεγάλη παράσταση που έδωσε εχθές στα Σπαθάρεια, με αυτό το πολύ σημαντικό, από πολλές πλευρές, έργο…

Μέρος 1ο.
Ναι, πέρα από τις κωμικές παραστάσεις του θεάτρου σκιών , πέρα και από τα ηρωικά, πέρα και από τα κωμειδύλια, τα έργα της…ζούγκλας, κλπ., κλπ., υπήρχαν και τα …ληστρικά έργα, δηλαδή τα έργα της φιλολογίας περί των ληστών, που έδρασαν , κυρίως, τον 18ο και 19ο αιώνα, στην Ελλάδα. Αυτά τα έργα, κάποτε πολύ δημοφιλή , σήμερα , σχεδόν ανύπαρκτα, αποτελούν μία κατηγορία από μόνα τους.

Και εκεί, ακριβώς, μπαίνει το ερώτημα, του αν αυτά ήταν αντιγραφή, από λαικά φυλλάδια, γνωστών και αγνώστων λαικών συγγραφέων, η, προιόν της έμπνευσης και του ταλέντου του δημιουργού τους καραγκιοζοπαίκτη.

Η παράσταση π.χ. Ο ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ ΝΤΑΒΕΛΗΣ, που έπαιζε ο αείμνηστος ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ, ήταν 100% αντιγραφή από φυλλάδιο, το βεβαιώνω και εγώ, που την είδα, και που την κατέγραψα.
Η παράσταση όμως του ΛΗΣΤΑΡΧΟΥ ΜΠΕΚΙΑΡΗ, που παίζεται, μέχρι τις μέρες μας, αραιά και πού τί ήταν; Σύμφωνα με αυτά που κατέγραψα από 20 καραγκιοζοπαίκτες που σήμερα δεν ζούν, ήταν μία πρωτότυπη παράσταση, όπου η πλειοψηφία συμφωνούσε ότι ήταν έργο που γράφτηκε από τον πολύ μεγάλο ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ, ( κάποιοι λίγοι υποστήριζαν ότι ήταν του Ρούλια, που καταγόταν μάλιστα από την περιοχή,…), που ήταν ανώτερος και του Ντ. Θεοδωρόπουλου, και στην συνέχεια, κάποιος λόγιος που είδε την παράσταση την έκανε …φυλλάδιο !

4 από αυτούς διατείνονταν , ότι έγραψαν οι ίδιοι την παράσταση, και έλεγαν, …ψέματα, οι…3, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αείμνηστο φίλο μου ΜΑΝΘΟ ΑΘΗΝΑΙΟ, τον οποίο και δεν μειώνω, αποκαλύπτοντας το τι …έλεγε,…

Και ο 4ος, τι έλεγε;
Την αλήθεια !
Μόνο που αναφερόταν σε παραπλήσια παράσταση, όπου ο ήρωας ήταν …άλλων χαρακτηριστικών από τον Μπεκιάρη, του Σωτηρόπουλου, που τα τελευταία 50 χρόνια, τον δόξασαν ο μέγιστος ΟΡΕΣΤΗΣ, ο ΜΑΝΘΟΣ, και ο ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ, μαθητής του πρώτου.
Ποιος ήταν αυτός;
Ο εξαιρετικός ΠΕΤΡΟΣ ΔΩΡΙΖΑΣ, που έπαιζε έναν Μπεκιάρη μακεδονομάχο !, που βοήθησε τον ελληνικό στρατό να καταλάβει την Θεσσαλονίκη !!!
Ενώ ο …κανονικός ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ, που στα αραβικά, σημαίνει …μοναχικός ανύπαντρος άντρας, δηλαδή…μπεκιάρης, και από εκεί το πήραν και οι τούρκοι, των οποίων η γλώσσα κατά 70% είναι αραβικής και περσικής προέλευσης…, ενώ, λοιπόν , ο Μπεκιάρης, ήταν ένας λήσταρχος, που έδρασε, κυρίως, στην Αιτωλο- ακαρνανία, και ειδικά στο Ξηρόμερο.
Και ο οποίος , σε σχέση με τους άλλους λήσταρχους…συναδέλφους !!! του, λήστευε μόνο τους πλούσιους, ντυμένος με στολή…χωροφύλακα, ή, αξιωματικού του στρατού, και τα περισσότερα λεφτά τα …έδινε στους φτωχούς !
Υπήρξε , αυτός, όμως, ο …χριστιανός;
Και ναι, και όχι !
Πώς δηλαδή;
Ο αντίστοιχος λήσταρχος Πανόπουλος, που έδρασε στην Πελοπόννησο, στα ορεινά της Ηλείας- Αχαίας, που και αυτός έδινε λεφτά στους φτωχούς, όχι μόνο υπήρξε, όχι μόνο υπάρχει και συνέντευξη του, αλλά και βιβλίο του !, με παραινέσεις προς τον λαό !, όχι μόνο έχει και στον χάρτη σήμερα, τοποθεσία του, στον περίφημο 111, στο λεγόμενο χάνι του Πανόπουλου, αλλά και έγινε παράσταση από τον σπουδαίο ΝΙΟΝΙΟ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ !

Ο Μπεκιάρης όμως;!!! ( συνεχίζεται ).

Κ.ΣΤ.ΤΣΙΠΗΡΑΣ
10-9-2017
Υγ. 1. Έτσι για την ιστορία.
Πώς ήταν δυνατόν, να γράψει το έργο αυτό ο Ρούλιας !, που πέθανε μάλλον το 1905, όταν η δράση του Μπεκιάρη, τοποθετείται, γύρω στο 1925!;;;, και μάλιστα σε αντιπαράθεση με τους φιλοχρήματους λήσταρχους Κουμπαίους:::
Την 1η φορά που είχα ρωτήσει τον Βασίλαρο, τον οποίο και σαν άνθρωπο, δεν εκτιμούσα καθόλου, μου είχε πεί, ότι το έργο ήταν, δήθεν, δικό του.
Την 2η, τον πίεσα, και παραδέχθηκε ότι το έργο ήταν του …Σωτηρόπουλου, δηλαδή, προφανώς, πατρινού καραγκιοζοπαίκτη…
ΥΓ. 2 φωτογραφία 1η, ο Μπεκιάρης, εξαιρετική και μεγάλης τέχνης φιγούρα, που σήμερα μόνο ο ΜΑΚΡΗΣ, μπορεί να ζωγραφίσει, τόσο τέλεια, προλαβαίνει τον Καραγκιόζη, που ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει λόγω των χρεών, που έχει, και δεν μπορεί να ζήσει την οικογένεια του…
Του δίνει ιδιόχειρα σημειώματα του, προς τους δανειστές του, ότι αν τον πειράξουν, θα τους…κανονίσει ο …λήσταρχος Μπεκιάρης!
Α ΡΕ ΜΠΕΚΙΑΡΗ, ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΟΠΟΣ, ΠΟΥ ΕΛΈΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ, ΤΟΝ ΤΖΙΤΖΙΦΙΟΓΚΟ …ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ, ΤΟΝ ΑΙΣΧΡΟ …ΣΟΙΜΠΛΕ, ΚΛΠ.,…
ΟΜΑΔΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

1. ΟΜΑΔΑ ΓΕΩΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Σ.ΟΛ.ΑΡ.

2. ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

3. ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΣΤΕΓΩΝ

4. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΦΥΣΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ"

5. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

6. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

7. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΔΙΜΗΝΟΥ 

1. Κυριακή 5-11-2017, Παλιοβούνα Λουτρακίου, με κατάβαση, και γεωβιολογικές μετρήσεις, στην Λίμνη Βουλιαγμένης, και στο Ηραίον, ώρες πορείας 4,30 .

2. Κυριακή 19-11-2017, πεζοπορική διάσχιση Κηφησιάς.

3. Κυριακή 3-12-2017, Θερμοπύλες, το μονοπάτι του Εφιάλτη, 5 ώρες πεζοπορία.

4. Κυριακή 17-12-2017, αρχαία και σύγχρονη Ελευσίνα, και …ελευσίνια…μυστήρια!

Σας περιμένουμε όλες και όλους.

Δηλώσεις συμμετοχής, στην σελίδα στο φέις- μπούκ, της ΟΜΑΔΑΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ.

Get more Joomla!® Templates and Joomla!® Forms From Crosstec