Ελλενίτ και Καρκίνος

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ…
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ...
ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ …ΑΜΙΑΝΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΤΑΝ…
ΕΛΛΕΝΙΤ, ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ…
Ελλενίτ. Το εργοστάσιο που σκότωσε από καρκίνο 72 εργάτες και αναρίθμητους κατοίκους, με την ανοχή της πολιτείας… // Ο εφιάλτης του καρκίνου ακόμη ταλαιπωρεί εργαζόμενους και κατοίκους….
>| Το 1961 σε έκταση 100 στρεμμάτων, εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο παραγωγής αμιαντοτσιμέντου «Ελλενίτ» στην Νέα Λάμψακο κοντά στη Χαλκίδα. Αρχικά απασχολούσε 250 εργαζόμενους σε όλα τα στάδια παραγωγής, οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για τις επιπτώσεις του αμίαντου στην υγεία. Τι κι αν η πρώτη επιστημονική έρευνα για τις συνέπειες του αμίαντου έγινε το 1898; Στην Ευρώπη και την Ελλάδα έπρεπε να περάσει περίπου ένας αιώνας για να αποφασισθεί η απόσυρσή του….
ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ, ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΦΑΡΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ,…
Από τους εργαζόμενους στο καρκινογόνο εργοστάσιο της Ελλενίτ, 72 άτομα έχασαν, ‘αμεσα, τη ζωή τους από αμιάντωση ή από διάφορες μορφές καρκίνου, και πάνω από 100, τα επόμενα χρόνια… Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι πέθαναν από τους κατοίκους της Λάμψακου, που κατοικούσαν σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο, υπολογίζονται , όμως, σε αρκετές δεκάδες…. Τα φουγάρα που κάθε βράδυ κάπνιζαν με νέφος αμίαντου την ατμόσφαιρα επιβάρυναν καθοριστικά την υγεία των κατοίκων του χωριού…. Μέχρι και 1978 δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για την επικινδυνότητα του αμίαντου. Οι εργάτες ανυποψίαστοι έπαιρναν το κολατσιό τους πάνω στα σακιά με το καρκινογόνο υλικό ή ξάπλωναν εκεί για να ξεκουραστούν….

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 πήγαιναν μαζικά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, όπου διαπιστώνονταν οι θανατηφόρες παθήσεις τους. Τότε ήρθαν οι πρώτες οδηγίες που προειδοποιούσαν για τον αμίαντο. Η εταιρεία Ελλενίτ όμως, ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι ο αμίαντος ήταν καρκινογόνος…. Από το 1985, οι συγγενείς των θυμάτων άρχισαν δικαστικό αγώνα και μετά από δέκα χρόνια δικαιώθηκαν. Όταν το δικαστήριο ζήτησε να εξεταστούν οι εργάτες στα νοσοκομεία, οι γιατροί διέγνωσαν ποσοστό αναπηρίας από 93% – 95%….

Το εργοστάσιο έκλεισε τελικά το 1990 και πρόσφατα το εργοστάσιο κατεδαφίστηκε και τα μπάζα του απομακρύνθηκαν. Ο εφιάλτης του καρκίνου όμως ακόμη ταλαιπωρεί εργαζόμενους και κατοίκους….
ΕΝ ΕΤΕΙ 2016, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ….
Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ , ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΗ.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ, ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΡΙΝΙΣΜΑΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
ΤΟ, ΔΗΘΕΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΟΥ ΓΕΛΟΙΟΥ ΤΣΙΡΩΝΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ…

Κ.ΣΤ.ΤΣΙΠΗΡΑΣ
(ιδρυτής του Σ.ΟΛ.ΑΡ.-Συλλόγου Ολιστικής Αρχιτεκτονικής).

ΥΓ. ΑΥΤΑ ΠΡΙΝ 2-3 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ…
ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ;;
ΕΝ ΕΤΕΙ …2017;;;
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΑΜΙΑΝΤΟΣ,
ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ…
Η ΑΙΣΧΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ , ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ…ΤΡΕΜΟΛΙΤΗΣ, ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ…
ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;;;

Είναι γνωστές σε όλους η διένεξη και οι συνεχείς συγκρούσεις απόψεων γύρω από την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της επένδυσης για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή των Σκουριών. Οι υπέρμαχοι της ανάπτυξης θέλουν «πάση θυσία» η επένδυση να προχωρήσει και να αποτελέσει έναν ιδιότυπο οδηγό εμπιστοσύνης για την άφιξη και άλλων επενδύσεων. Οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην περιοχή προβάλλουν σοβαρότατες ενστάσεις και δίνουν υπέρτατο αγώνα για την ποιότητα ζωής και την ίδια την υγεία τους. Ισχυρότατο επιχείρημά τους το βασικό αξίωμα, ως απορρέει από τη θεμελιώδη «αρχή της προφύλαξης»: «Ό,τι θέτει σε διακινδύνευση τη ζωή μας είναι μη αποδεκτό». Στο πεδίο της έντονης αυτής αντιπαράθεσης, καλό θα είναι να μπει και η επιστημονική άποψη για το τι πραγματικά ισχύει και συμβαίνει με τις Σκουριές. Επ' αυτού 2 κρίσιμες παρατηρήσεις.

Πρώτον, η ύπαρξη τρεμολίτη, είδος αμιάντου, στο χρυσωρυχείο των Σκουριών, ή πιο σωστά της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Ε.Χ.) που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα χρυσού των Σκουριών, είναι γνωστή, όπου σύμφωνα με την ΜΠΕ της Ε.Χ. (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μεταλλευτικών - Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική) «Η ορυκτολογική σύσταση του δείγματος είναι ..., 7% Tr- τρεμολίτης (Ca2Mg5Si8O22(OH)2), ...», άρα ο τρεμολίτης συμμετέχει στη σύσταση του μεταλλεύματος και των στείρων που πρόκειται να εξορυχθούν στις Σκουριές (ΜΠΕ, Κεφ. 5.3., σελ. 5.3 - 109, 5.3 - 110 και 5.3 - 111 - κύρια μελέτη).

Δεύτερον, η ινώδης μορφή του τρεμολίτη ως είδος αμιάντου, ο οποίος είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι έχει επίπτωση στον άνθρωπο και στην υγεία του, μπορεί εισπνεόμενος ή με άλλη μορφή να προκαλέσει φλεγμονή, κοκκιώματα και αρκετά συχνά νεοπλασία σε μορφή μεσοθηλιώματος. Αναγνωρίζοντας αυτό, έχει ήδη εγκριθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχύει ως εισαχθείσα στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία 83/477/ΕΟΚ άρθρο 2 και για τα καθ' ημάς Π.Δ. 212/2006, άρθρο 2, κατά την οποία απαγορεύονται συγκεκριμένες χρήσεις προϊόντων αμιάντου.

ΟΜΑΔΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

1. ΟΜΑΔΑ ΓΕΩΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Σ.ΟΛ.ΑΡ.

2. ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

3. ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΣΤΕΓΩΝ

4. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΦΥΣΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ"

5. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

6. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

7. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΔΙΜΗΝΟΥ 

1. Κυριακή 5-11-2017, Παλιοβούνα Λουτρακίου, με κατάβαση, και γεωβιολογικές μετρήσεις, στην Λίμνη Βουλιαγμένης, και στο Ηραίον, ώρες πορείας 4,30 .

2. Κυριακή 19-11-2017, πεζοπορική διάσχιση Κηφησιάς.

3. Κυριακή 3-12-2017, Θερμοπύλες, το μονοπάτι του Εφιάλτη, 5 ώρες πεζοπορία.

4. Κυριακή 17-12-2017, αρχαία και σύγχρονη Ελευσίνα, και …ελευσίνια…μυστήρια!

Σας περιμένουμε όλες και όλους.

Δηλώσεις συμμετοχής, στην σελίδα στο φέις- μπούκ, της ΟΜΑΔΑΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ.

Get more Joomla!® Templates and Joomla!® Forms From Crosstec